I Sverige är det väldigt vanligt att man lägger ner mycket tid och energi på sitt hem. Det kan ske genom att man köper den senaste inredningen eller att man följer de inredningstrender som råder när det kommer till färger och former. Det kan också handla om lite större projekt, t.ex. genom att man utför en renovering i bostaden. Att renovera kan fräscha upp vilket hem som helst och dessutom så höjer du även värdet på bostaden.

De allra flesta renoverar dock för sin egen skull. Kanske vill man skapa det där badrummet som man alltid drömt om eller så vill man ha ett kök som taget ur inredningsmagasinen. Genom en renovering kan du lyckas med detta, men vänta lite! I samband med en större renovering så behöver du vara medveten om att det finns arbetsmoment som du inte får utföra på egen hand. Det är VVS, men det är också allt som har med elektricitet att göra.

När behövs en elektriker?

Eftersom du i Sverige inte själv får ta dig an något som har med elen i bostaden att göra så behöver du se till att hitta en bra hantverkare. I Sverige finns det mängder med riktigt bra elektriker, eller el-installatörer som det också kallas, som du kan använda dig av. Det är viktigt att vara medveten om att du inte kan få hjälp från ditt försäkringsbolag om det skulle vara så att du ändå valt att dra egna elledningar och något skulle gå snett. Vi rekommenderar dock att du aldrig utför el-installationer på egen hand. Vill det sig illa så kan brand uppstå och någon kan skadas mycket allvarligt.

När är det då som man behöver använda sig av en elektriker? Kort och gott kan man säga att du behöver ta hjälp av en elektriker när du ska dra nya elledningar i bostaden, om du ska förändra redan fasta installationer, byta till jordade vägguttag, installera golvvärme eller en värmekabel som uppnår 230 volt eller mer alternativt förlägga kablar i marken. Med det sagt betyder det inte att du inte får röra andra ting som är kopplade till el på egen hand. Du kan till exempel byta glödlampor själv, byta ut lamphållare eller montera skarvsladdar. Du får också, på egen hand, byta en proppsäkring som har blivit trasig eller montera stickproppar såväl som sladdströmbrytare. När det kommer till att byta strömbrytare helt så är det möjligt så länge det inte överstiger 16 A.

Trots att du får göra en del uppgifter själv så behöver du ändå ha kunskap om hur du ska utföra uppgifterna. En fackman ska kunna kontrollera arbetet i efterhand och godkänna det. Vi rekommenderar att du alltid väljer en elektriker om du känner dig osäker. En elektriker fixar allt åt sig medan du slappar i soffan och spelar iGame med bonus på spelautomater såväl som bordsspel.

Vi vet att det kan kännas lockande att spara in så mycket pengar som möjligt på elektrikern, men anlita aldrig ett företag eller en hantverkare som är oregistrerad. Är det pengar du vill spara in så använd dig istället av ROT-avdraget. ROT-avdrag tilldelas alla människor i Sverige som är över 18 år och som betalar skatt i landet. ROT-avdraget uppnår ett belopp på 50.000 kronor per år och per person och ger dig 30 % avdrag på kostnaderna.

Anlita elektriker – viktiga saker att tänka på

Låt oss säga att du nu är mitt i en renovering eller behöver hjälp med annat som har med elektriciteten att göra. Då är det dags att anlita en elektriker direkt, men det finns en del saker som är viktig att tänka på innan du beslutar vilken firma du vill ha. Här nedan listar vi hur du går tillväga.

  • Kontrollera företagen – Du bör alltid välja ut fler än ett företag när du ska leta efter en elektriker. Se till att alla de företag du väljer finns med i Elsäkerhetsverkets register och att elektrikerna har utbildning såväl som behörighet. Du bör även säkerställa att det finns en ansvarsförsäkring så väl som att elektrikern eller företaget betalar F-skatt.
  • Be om offerter – Välj inte första bästa elektriker som du kommer över, utan se till att du ber om offerter från alla de företag som du har kontrollerat och godkänt. Genom offerten kan du se hur mycket arbetet kommer att kosta och vad som ingår. Se till att du alltid skriver avtal med företaget i fråga och läs igenom avtalsvillkoren innan du väljer att signera något.
  • Spara viktiga papper och dokumentation – Det är lätt att man bara vill bli av med pappershögar när arbetet är klart och hantverkaren har gått från platsen, men vi rekommenderar att du sparar alla dokumentationer från elinstallationsarbetet. Att spara dessa kan vara bra av flera orsaker. Du kan t.ex. behöva komma att använda dig av dem i samband med ett försäkringsärende, men också vid överlåtelse av bostaden.