Att dra sig från att anlita en elektriker är inte ovanligt. Det är lätt att tro att man kan utföra elarbeten på egen hand, men i Sverige gäller andra regler och lagar. Här får du inte utföra arbeten som är relaterade till elektricitet själv, utan är det något som ska fixas eller repareras så är det en utbildad och behörig elektriker som du måste anlita. Det kan kännas jobbigt, inte minst för plånboken. Att anlita en elektriker är inte det billigaste, men med hjälp av ROT-avdraget kan du sänka dina kostnader avsevärt mycket.

Vad är ROT-avdrag?

Innan vi går in på hur du går tillväga för att använda dig av ROT i samband med anlitandet av en elektriker så ska vi dyka djupare in på vad ROT-avdraget faktiskt är. Enkelt förklarat kan man säga att alla människor som betalar skatt i Sverige och som är över 18 år har rätt att nyttja 50.000 kronor varje år för ombyggnationer, hushållsnära tjänster, renovering eller i samband med att du anlitar en hantverkare. ROT är avdraget som gäller för den som ska bygga om eller bygga nytt, medan RUT-avdraget lämpar sig för tjänster som t.ex. installationer så väl som hemstädning. ROT-avdraget gör det möjligt för dig att sänka arbetskostnaderna med 50 %.

Ansök om ROT när du anlitar elektriker

Ett stort plus med ROT-avdraget är att alla människor som uppfyller villkoren har rätt att använda sig av det. Här handlar det alltså inte om tur eller privilegium, utan både studenter så väl som chefer och pensionärer kan nyttja det. Har du mycket tur på din sida bör du ändå se till att dra användning av det genom Bingo.com svensk tur på spel. Här hittar du massor av roliga spelautomater så väl som bingospel som kan ge lite extra cash i fickan.

Att ansöka om ROT-avdraget är väldigt enkelt. Sanningen är att du faktiskt inte behöver göra något på egen hand. En seriös och professionell elektriker och företag kommer att sköta hela kontakten åt dig. Det du behöver se till är att du uppfyller villkoren för ROT och att du har avdrag kvar att nyttja. Elektrikern eller företaget ser därefter till att, med hjälp av ditt personnummer, göra ansökan. Den faktura du får hem på arbetet är då reducerad och klar. Smidigt!

Kan man alltid använda ROT?

När du anlitar en elektriker kommer du alltid att kunna använda dig av ROT-avdraget. Det spelar ingen roll om det är ett mindre arbete som ska utföras eller om du behöver hjälp med ett större projekt. Ett mindre arbete kan till exempelvis vara att du behöver byta ut ojordade kontakter till jordade sådana, medan ett större arbete kan handla om att dra nya elledningar i samband med tillbyggnation av din bostad.

ROT-avdraget för en elektriker kommer endast att gälla arbetskostnaderna. Det betyder att reduceringen som du får bara räknas på arbetet i sig och inte på de eventuella material som du kommer att behöva eller som du vill att elektrikern bistår dig med. Därför är det inte ovanligt att man väljer att köpa sina egna produkter (i den mån det är möjligt) och bara anlitar elektrikern för själva arbetet. Ju mer pengar man ska spara in, desto bättre och ROT-avdraget kan helt klart göra det enklare och lättare för dig att kunna ta hjälp av en elektriker.