När du föreställer dig en elektriker är det inte ovanligt att du tänker på en person som ser till att elen fungerar som den ska. De kanske installerar uttag och liknande. Men det är inte allt en elektriker kan göra. Det finns faktiskt flera olika typer av elektriker som har en viss kunskap och arbetar inom olika elområden. Vissa elektriker har erfarenhet och kunskap inom mer än ett område men väljer ofta att fokusera på en viss typ av verksamhet. Oavsett om du är intresserad av att utbilda dig till elektriker eller letar efter en att anlita för att utföra ett jobb kan det vara bra att känna till de olika typerna. Vill du utbilda dig till elektriker inom ett visst område kan du behöva leta efter mer information, både på nätet och genom att prata med skolor och erfarna elektriker, för att verkligen få veta vad du måste göra för att nå ditt mål.

Serviceelektriker

En serviceelektriker kan jobba i både privata och offentliga byggnader samt inom industrier. De jobbar främst med reparationer och felsökningar av olika elsystem. Men de kan även arbeta inom ombyggnader och med nyinstallationer.

Installations- och montörelektriker

Den här typen av elektriker är de som har fullgjort både utbildningen och lärlingstiden. De som jobbar som montörer har möjlighet att jobba självständigt med alla elinstallationer som anges i elföretagets egenkontrollprogram. Det kan vara både renovationer och nyinstallationer i kontor och bostäder.

Industrielektriker

Industrielektriker jobbar på industrier vilket inte är svårt att gissa från namnet. De har många gånger en specialisering på processystem och motorstyrningar som hör till industrin. En industrielektriker har vanligtvis uppgifter som är förebyggande, till exempel att inspektera maskinkomponenter och maskinerna för att se till att det inte finns några skador. Det kan också finnas en del installationsuppgifter som belysning.

Distributionselektriker och Svagströmselektriker

En distributionselektriker arbetar med underhåll, uppbyggnad och reparation av ledningsnätet, från själva produktionen i kraftverket till elmätaren.

En svagströmselektriker har i uppgift att installera bland annat datanät, brandlarm- och säkerhetssystem.

Ledande montör och tekniker

En ledande montör har lite annorlunda uppgifter jämfört med andra elektriker. De är kort förklarat den personen som fungerar som en länk mellan elektrikerna och projektledarna. Den ledande montören har då i uppgift att planera, leda, driva och även genomföra elinstallationer på arbetsplatserna.

En tekniker är vad man kallar elektrikerna med en viss specialitet. En annan typ av elektriker kan också vara en tekniker. Det hela är lite komplicerat men kort sagt är det någon som kan göra det mesta men samtidigt ha en viss specialitet.

Titlarna är inte vattentäta

Trots att det går att dela in elektrikerna inom olika områden är dessa titlar inte alltid helt säkra. En vanlig elektriker kan nämligen ha kunskapen att utföra de flesta jobben. Skulle du behöva hjälp inom ett visst område kan du många gånger fråga vilken elektriker som helst ifall de har kunskapen. Skulle de inte ha det kan de rikta dig till någon annan som kan hjälpa dig. Den enda titeln som är lite säkrare än de andra är tekniker och distributionselektriker. De har spetskompetens och är specialiserade på sitt område.