En elektriker är en hantverkare som arbetar med service och installationer av olika elektriska anläggningar. Det finns flera typer av elektriker som fokuserar på olika områden inom elektronik, men trots detta är det inte ovanligt för en utbildad elektriker att ha kunskap om fler än ett område. Att utbilda dig till elektriker kräver ett antals års studerande och praktik, men när du är utbildad och har fått jobb hos ett företag, eller öppnat eget, kommer du i stort sett alltid ha jobb. Det är ett sådant yrke där det alltid finns något att göra.

Detta krävs för att bli elektriker

Det finns flera vägar du kan välja mellan ifall du är intresserad av att utbilda dig till elektriker. Oavsett om du är intresserad av en viss specialitet eller inte gäller samma grundutbildning. De flesta elektriker som är yrkesverksamma idag började redan på gymnasiet med att gå El- och energiprogrammet. Skulle du dock vara äldre än gymnasieålder finns det elektrikerutbildningar att gå på vuxenskolor.

En elektrikerutbildning består vanligtvis av en treårig utbildning, både i klassrum och praktisk utbildning. Efter detta måste du söka dig till en lärlingsplats vid ett företag. Lärlingsutbildningen pågår sedan tills du gjort över 1500 timmar. Efter att du klarat av dessa timmar har du rätt att ta ut din certifiering.

Stanna efter grundutbildning eller vidareutbildning?

När du har klarat av din grundutbildning kan du många gånger börja jobba direkt. Det brukar inte vara jättesvårt att hitta jobb som elektriker. Det kan dock variera lite beroende på var du bor. Men genom att kontakta företag i närheten kan du ha turen att få jobb på en gång. Ibland kan du dessutom bli anställd av samma företag som där du gjorde dina lärlingstimmar.

Har du däremot ett intresse för att vidareutbilda dig kan du givetvis göra det. Det kan vara bra ifall du är intresserad av att jobba inom en viss specialitet. Ett sätt att gå tillväga är att prata med din chef. Vissa företag har en policy för kompetensutveckling vilket innebär att företaget betalar för din utbildning samt att de kan ge dig några dagar ledigt för att gå utbildningen. Skulle det inte finnas en sådan policy får du räkna med att betala för utbildningen själv och ansöka till en skola som erbjuder kursen du behöver läsa.

Vissa inriktningar är mer efterfrågade på arbetsmarknaden

För att vara säker på att du kommer få jobb efter utbildningen kan det vara bra att ta en titt på arbetsmarknaden och se ifall en viss specialitet är mer efterfrågad än andra. Om du inte har ett visst intresse för en inriktning utan känner dig bekväm med alla, kan det hjälpa dig att få ett jobb snabbare när du är klar med utbildningen. Ett tips på vad du kan hålla koll på är byggandet av bostäder. När det byggs nytt kommer det finnas fler jobb för elektriker jämfört med när det inte byggs några nya byggnader. Du kan givetvis öppna eget företag ifall du bor i ett mindre samhälle som saknar företag, dock får du räkna med en hel del mer jobb. Det krävs nämligen mycket kunskap för att driva ett företag.